Zdravotné riziká prílišného oddávania sa pitiu sú dobre zdokumentované. Je všeobecne známe, že prehnané užívanie alkoholu počas dlhého obdobia môže viesť k ochoreniu pečene a mnohým druhom rakoviny. No o nutričných dopadoch alkoholu na telo sa takmer nehovorí.
Čo má výživa spoločné s alkoholizmom?
Výživa slúži dvom účelom – poskytuje energiu vo forme kalórií a udržiava primeranú telesnú štruktúru a funkciu. Strava je poskytovateľom výživy a poskytuje telu výživu potrebnú pre nahradenie opotrebovaných alebo poškodených buniek a vykonáva dôležité vyššie uvedené funkcie.
Alkoholici majú nie len sklony zle sa stravovať, čím telo okrádajú o základné vitamíny a minerály, ale aj samotný alkohol narušuje nutričný proces okrádaním tela o výživné látky, ktoré sú nevyhnutné na opravu a náhradu buniek, primerané zažívanie a vylučovanie. Hlavné kategórie vitamínov ovplyvnených alkoholom sú vitamíny skupiny B a vitamíny A, C, D, E a K.
Vitamíny B
Vitamíny B sa nachádzajú v proteínoch. Folát (kyselina listová) alebo vitamín B 9 je nevyhnutný pre nový rast buniek. Alkohol bráni jeho vstrebávaniu ničením buniek vystieľajúcich žalúdok a črevá, ktoré umožňujú jeho vstrebávanie ako aj vstrebávanie ostatných životne dôležitých výživných látok.
Tiamín alebo vítamín B1 rozkladá počas zažívania karbohydráty, proteíny a masť v jedle. Takisto pomáha pri produkcii hemoglobínu – proteínu, ktorý viaže kyslík v červených krvinkách. Vážny nedostatok tiamínu môže spôsobiť mozgovú poruchu zvanú Wernicke-Korsakoff syndróm. Táto choroba je charakterizovaná stratou pamäte, zmätkom a ťažkosťami s rovnováhou. Nanešťastie toto poškodenie mozgu môže byť trvalé.
Nedostatok vitamínu B 12 môže zapríčiniť periferálnu neuropatiu charakterizovanú tŕpnutím a/alebo bolesťou v končatinách. Znaky nedostatku vitamínu B 12 zahŕňajú veľkú únavu aj po zdanlivo dobrom nočnom spánku, zmätené myslenie, náladovosť, neschopnosť zaspať alebo zostať spať a všeobecný pocit nepokojnosti, ktorý pretrváva.
Vitamíny A, C, D, E a K
Nutričná hodnota týchto vitamínov je takisto značne oslabená nadmerným pitím a/alebo zníženou konzumáciou jedla. Podobne ako pri vitamínoch skupiny B aj tu je narušené vstrebávanie, metabolizmus a užívanie týchto výživných látok. Vitamíny A, E a D sa bežne nachádzajú v tukoch, ktoré konzumujeme v jedle. Nedostatok vitamínu A môže vyústiť do nočnej slepoty. Nedostatok vitamínu D je spojený s mäknutím kostí.
Nedostatok vitamínov A, B, C, D, E a K kvôli nadmernej konzumácii alkoholu a nesprávnemu stravovaniu narušuje schopnosť organizmu hojiť rany a udržiavať primerané fungovanie buniek.
Keďže vitamín K je nevyhnutný pre zrážanie krvi, jeho nedostatok môže zapríčiniť spomalenú zrážanlivosť pri výraznej strate krvi alebo krvácaní. Nedostatok vitamínu C môže zapríčiniť depresiu, čo je znepokojujúce najmä u alkoholikov, z ktorých mnohí depresiou trpia ako kvôli základnej príčine závislosti.
Minerálne látky
Nedostatok dôležitých minerálov ako je vápnik, horčík, železo a zinok sú u alkoholikov bežné, hoci v tomto prípade samotný alkohol nie je príčinou ovplyvňujúcou ich vstrebávanie. Zdá sa, že ich nedostatok sa objavuje sekundárne kvôli problémom súvisiacim s alkoholom. Na ilustráciu uvádzame:
- Pokles efektívnosti vápnika kvôli zlému vstrebávaniu mastných kyselín
- Nedostatok horčíka kvôli zníženému príjmu, zvýšenému vylučovaniu moču, zvracaniu a hnačke
- Nedostatok železa kvôli s tým súvisiacemu krvácaniu tráviaceho traktu
- Zlé vstrebávanie zinku alebo jeho strata kvôli jeho nedostatočnému príjmu
Nedostatok minerálov môže mať rôzne zdravotné následky od choroby kostí súvisiacej s vápnikom až po nočnú slepotu súvisiacu so zinkom a kožnými léziami (poškodením).
Alkoholizmus a obezita
Podobne ako jedlo, aj alkohol je zdrojom energie, čo znamená, že oboje obsahuje kalórie. To, ako telo spracováva a používa kalórie z alkoholu, je komplexnejšie než to uvádzajú bežné tabuľky zaoberajúce sa prepočtom kalórií prijatých zo stravy. Faktom je, že alkohol poskytuje priemerne 20 kalórií v strave u tretiny ťažkých pijanov v USA. Niekto by si mohol predstavovať, že ak táto skupina pravidelne konzumuje normálne jedlo, ďalších 20 percent kalórií skonzumovaných nad ich dennú stravu by u nich malo spôsobiť obezitu; nie je to pravda. Celonárodné údaje ukazujú, že napriek vyššiemu príjmu kalórií pijani nie sú obéznejší než tí, čo nepijú.
Testy ukázali, že keď je alkohol nahradený karbohydrátmi, kalória za kalóriu, subjekty majú sklon k úbytku na hmotnosti. Toto naznačuje, že menej energie, t. j. kalórií je odvodenej od alkoholu než od jedla.
Prečo je to tak, zostáva tajomstvom, no jedna teória uvádza, že telo nedokáže asimilovať kalórie v alkohole. No ak by to bolo len tak, nemali by byť žiadne pivné bruchá a vieme, že ony existujú. V osemdesiatych rokoch vedec Michel Montignac vo svojej knihe The GI Diet uviedol teóriu, že tuk v tele sa uchováva ako dôsledok nadmernej glukózy, nie kalórií. Spôsob, ako schudnúť, teda nie je v znížení kalórií, ale v znížení príjmu glukózy. Pivo boduje v glukózovom indexe veľmi vysoko, víno a destiláty nulovo.
Je potrebné urobiť viac štúdií, aby presvedčili vedeckú komunitu o Montignacovej teórii, no v tomto bode sa stále drží. Na druhej strane štúdie o účinkoch alkoholu v súvislosti s jeho dopadom na výživné látky v jedle sa robia dlhé roky a dôkaz je nezvratný. Tieto štúdie sú dobre zdokumentované a prijímané komunitou vedcov aj medicínskych pracovníkov. Hoci kalórie vo víne a destilátoch nemusia prispievať k nárastu hmotnosti, je dokázané, že telu škodia a v podstate narušujú spracovanie výživných látok.
https://www.soberrecovery.com/addiction/all-the-vitamins-that-decrease-when-drinking-alcohol/